KNX - AKILLI BİNA

Günümüzde özellikle enerji tasarrufu, güvenlik, uzaktan yaşam alanına kumanda edebilme (yönetme) gibi önemli noktaların lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline geldiğini, bunların zaman içerisinde daha da yaygınlaşarak evinizde, ofisinizde veya diğer kamu binalarında uygulanmasının bir zorunluluk haline geldiğini görebiliriz.


Bu anlayış ile profesyonel akıllı bina otomasyon sistemlerinde en yeni teknoloji ile hizmet veren SILA MÜHENDİSLİK bina otomasyon sistemleri, proje ve taahhüt hizmetleri, satış ve satış sonrası teknik hizmetleri ile müşterilerinin talep ve istekleri doğrultusunda en iyi hizmeti sunmayı kendisine amaç edinmiştir.


Yeni fikir ve çözümlere her zaman açık olan SILA MÜHENDİSLİK bu anlayışla kendisini daha fazla geliştirmek için çalışmalarına devam etmektedir.

 

 

 

AKILLI CİHAZLAR

KNX sistemi, iki telli bir BUS hattı ve bu hatta bağlanan sensor (algılayıcı,anahtar) ve actuator (sürücü) elemanlarından oluşmaktadır. KNX sistem elemanları işlevlerine göre programlanmakta ve bu parametreler doğrultusunda görev yapmaktadırlar. KNX elemanları, bağlı oldukları KNX hattı üzerinden birbirlerine telgraflar göndererek merkezi bir kontrol ünitesi olmaksızın bağımsız olarak işlevlerini yerine getirirler. Bu da sistem üzerinde çok yaygın bir otomasyon imkanı sağlamaktadır. Herhangi bir algılayıcı (on/off anahtarı, ışık seviye sensörü, ısı sensörü vb.) sistemin durumunu yayınlar. Bu bilgileri alan sürücüler de (açma kapama ünitesi, dimmer, selenoid vana, fan coil vb.) programları dahilinde aldıkları komutları/işlevleri yerine getirirler.

KNX 150 den fazla imalatçı üyesi olan, 4500' den fazla onaylanmış malzeme grubu bulunan, dünya üzerinde 10 milyondan fazla monte edilmiş, 50.000 den fazla lisans satmış kalıcı bir bina otomasyon sistemidir. KNX Bina Otomasyon Sistemi, dünya üzerinde 35.000 den fazla elektrik projeci ve uygulamacı tarafından kullanılmıştır.

KNX Bina Otomasyon Sistemi; İş Merkezleri, Ofis, Konut ve her türlü binada en etkin çözüm kaynağıdır. KNX ile, klasik sistemde pahalı ve imkansız olarak düşünülen bina sistemleri, en en uygun şekilde çözüme kavuşmaktadır.
Sistem iki telli bir Bus Hattı (24V. DC) ve bu hatta bağlanan sensör (algalıyıcı,anahtar vb...) ve actuator (sürücü) elemanlarından oluşmaktadır. Sistemin işletilebilmesi esnasında Kontrol Panosu veya bir Bilgisayara ihtiyaç duyulmamaktadır. Sistem elemanları (KNX), bağlı oldukları Bus hattı üzerinden birbirlerine telgraf göndererek merkezi bir kontrol ünitesi olmaksızın bağımsız olarak işlevlerini yerine getirirler. Bu da sistem üzerinde çok yaygın bir otomasyon imkanı sağlamaktadır. Herhangi bir algılayıcı (on/off anahtarı, ışık seviye sensörü, ısı sensörü vb.) sistemin durumunu yayınlar. Bu bilgileri alan sürücüler de (açma kapama ünitesi, dimmer, selenoid vana, fan coil vb.) programları dahilinde aldıkları komutları/işlevleri yerine getirirler.

AYDINLATMA:

Aydınlatma otomasyonu ile sistemdeki tüm aydınlatma elemanlarının kumandası;
* Anahtarlar,
* Uzaktan kumanda cihazları,
* Hareket detektörleri ile
* Zaman ve ışık şartlarına bağımlı olarak yapılabilmektedir.
On/Off veya Dimmer seçenekleri ile Aydınlatma; Sistem özelliklerine uygun olarak mahalden, belirlenen merkezi bir noktadan veya programlamak suretiyle otomatik olarak gerçekleştirilebilir.

ISITMA, HAVALANDIRMA VE SOĞUTMA (HVAC) :

Bağımsız mahallerdeki ısı seviyesi, seçilmiş olan ;
* Radyatör,
*Siplit klima,
* Döşemeden ısıtma,
* Fan-Coil (sıcak/soğuk),
tekniklerine uygun olarak akıllı oda termostatları ile kontrol edilmektedir. Bu sayede maksimum konfor ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Enerji tasarrufuna yönelik olarak; mahal kullanılmamakta ise stand-by ısı seviyesine, gece konumunda ise mahaller önceden belirlenen ısı seviyelerine getirilirler. Arzu edildiği takdirde mahal pencerelerinin açılması durumunda ısıtma/soğutma sistemi devre dışı bırakılabilmektedir.
Mahal için konfor ısısına geçiş; hareket detektörleri, aydınlatma anahtarları, termostat üzerindeki seçme butonundan veya zamana bağımlı olarak yapılabilmektedir.

MOTORLU KUMANDALAR:

Panjurlar, Tente, Güneşlik, kapı, pencereler ile ;
Tüm motorlu cihazlara, Sistem sensörleriyle (anahtar, varlık, ışık, zaman ve hava şartları algılayıcıları vb.) ve mantıksal karşılaştırmalar ile kumanda edilebilir. Söz konusu cihazlar tek tek, belirlenen senaryolara bağlı olarak veya merkezi olarak çalıştırılabilir.

GÜVENLİK VE İHBAR:

Sistem içersinde ;
* Yangın Algılama Detektörü (Isı ve Duman),
* Su Basma Detektörü,
* Hareket Detektörü ve Manyetik Kontak, Cam Kırılma,
Gaz ve Deprem sensörleri ile Ek bir panel/pano ve tesisat gerekmeden sistem ile bağlantılı çalıştırılabilecek bir güvenlik ve ihbar sistemi oluşturulabilmektedir. Aydınlatma otomasyonu ve ısıtma/soğutma kontrolü için kullanılan hareket detektörleri ve manyetik kontaklar aynı zamanda güvenlik amacıyla da kullanılabilmektedir. Sistem, Alarm durumunda ikaz vermekte ayrıca Telekontrol ünitesi ile de alarm raporları üç ayrı telefonu arayarak ilgiliyi bilgilendirebilmektedir.

ZAMANA BAĞIMLI İŞLEMLER:
Tüm sistem fonksiyonları Yıl bazında günlük, haftalık ve aylık programlama ile zamana bağımlı olarak kontrol edilebilmektedir.

HAVA DURUMU:
Sisteme dahil edilen hava istasyonundan alınacak; rüzgar şiddeti, yağmur, ısı, dış ve iç ışık bilgilerine bağımlı olarak; aydınlatma, ısıtma/soğutma, panjur ve tente gibi motorlu kumandalar ve bahçe sulaması gibi özel kumanda işlevleri yerine getirilebilmektedir.

AKILLI EVLERDE ENERJİ TASARRUFU :
Bina otomasyonuyla evlerin ısıtma, soğutma, aydınlatma vb. gibi fonksiyonların en optimum şekilde kullanılmasıyla %30 oranında enerji tasarrufu sağlanır. Gereksiz yanan lambaları veya evde bulunmadığınız zamanlarda soğutma/ısıtma gibi sistemleri otomatik olarak devreye alabilir gereksiz enerji sarfiyatınızı minimize edersiniz.